CURS DE EDUCAȚIE FINANCIARĂ
Acest training se constituie într-un ghid care ne invață ce avem de făcut în situații în care avem de luat decizii importante în domeniul financiar și nu avem suficiente informații pentru a alege cea mea bună soluție pentru noi. Vom aborda pe rând informații din domeniile: bancar, fonduri europene, piața de capital, asigurări, pensii private. Ele ne vor ajuta în final să fim în masură să optăm pentru cea mai bună variantă atât pentru bugetul personal cât și pentru dezvoltarea propriei afaceri. Structural, trainingul e constituit din trei părți:
A. Prima parte conține informații de bază necesare atât celor ce au nevoie de finanțare cât și acelora ce au o sumă de bani pe care doresc sa o investească eficient și cu riscuri minime. Marea majoritate a românilor consideră că banca e cheia în ambele cazuri. Dorim sa facem aici o precizare: într-adevăr, banca poate fi o rezolvare, însă creditul sau depozitul bancar nu sunt singurele posibilități existente pe piață. Și oricum, depozitul bancar sau contul de economii nu reprezinta o investiție, ci cel mult o metodă de economisire a banilor. Sunt multe situații în care se pot obține finanțări mai avantajoase decât cele oferite de sistemul bancar. Iar pentru cei ce au disponibilități bănești și ar dori să le fructifice pentru a obține profit, există mai multe alternative. La final vom face o analiză comparativă între variantele prezentate, pentru ca, în cunoștință de cauză, fiecare să poată alege varianta care i se potrivește cel mai bine: cea care îi maximizeaza veniturile și îi reduce cheltuielile.
Subiecte abordate:
1. Strategii neriscante de păstrare a banilor
Cum să alegi modalitatea cea mai potrivită de păstrare a banilor în bănci și ce trebuie să urmărești la semnarea documentelor
2. Cum sa obții creditul potrivit pentru a finanța investițiile personale
Categorii de credite, despre DAE, clauze care trebuie urmărite și analizate înainte de a semna contractul de credit
3. Cum finanțezi o firmă și care sunt costurile
Cum să-ți alegi finanțarea potrivită pentru afacerea ta
3.1 Finanțare prin credite bancare
În cadrul acestui curs ne propunem ca prin tematica aleasă și exemplele construite să inițiem antreprenorii în cunoașterea perspectivei bancare de acordare de credite, insistând în același timp pe posibilele erori de finanțare care le pot afecta afacerea.
3.2 Finanțare prin credite nerambursabile
În ultimii ani, această modalitate de finanțare a polarizat interesul antreprenorilor spre fondurile europene și spre fondurile guvernamentale. Ne propunem sa aducem în atenție căile prin care putem identifica programele de finanțare potrivite, să învățăm principalii termeni folosiți și modalitațile de accesare a finanțărilor.
4. Cum să scrii singur un proiect de finanțare din fonduri nerambursabile
Te gândești la un plan de afaceri? Este pasul cel mai important pentru a avea acces la finanțări. Vom identifica principalele aspecte care trebuie urmărite, surse de informații, modalitatea de prezentare, astfel încât să capteze interesul finanțatorului.
B. A doua parte se constituie într-un îndreptar util în luarea unor decizii optime de alocare a capitalului disponibil în condiții de eficiență.
Subiecte abordate:
a) Piața de capital: oportunitate de investire si finanțare, structura şi funcţiile acesteia, avantajele listării unei companii la bursă, dezvoltarea unei afaceri prin recurgerea la piaţa de capital, costuri si demersuri necesare, crearea unui portofoliu diversificat de active financiare.
b) Acțiuni si obligațiuni: caracteristicile titlurilor de capital şi a celor de creanţă negociabile, drepturile specifice, principalele tipuri, evaluarea acţiunilor şi obligaţiunilor, analiza fundamentală şi tehnică a acestora.
c) Produse derivate și sintetice: contractele futures şi de opţiuni negociate pe pieţele reglementate, categorii, evaluarea şi analiza acestora, avantajele recurgerii la acestea.
d) Emitenți, investitori și intermediari financiari: piaţa primară de capital – alternativă de finanţare a companiilor, costuri şi etape de parcurs, investitorii individuali şi cei instituţionali, organismele de plasament colectiv, societaţile de intermediere ce operează pe piaţa de capital şi colaborarea cu acestea.
e) Bursa de valori – organizare si funcționare: structura organizatorică şi funcţională a pieţelor bursiere, ordinele de bursă, etapele realizării unei tranzacţii la bursă, tipuri de operaţiuni ce pot fi derulate.
f) Riscurile asociate investițiilor financiare: tiplogia riscurilor financiare, hedgingul si modalităţi de realizare a acestuia pe piaţa de capital, instrumente şi strategii de acoperire la risc.
B. A treia parte a trainingului conține un alt gen de informații, care oferă răspunsuri și soluții în vederea satisfacerii unui alt tip de necesități și anume:
1. Cum sa-ți construiești din timp viitorul financiar pentru a-ți asigura un anumit grad de confort material
Sistemul de pensii private: pensiile obligatorii și pensiile facultative
Asemănări și deosebiri între o pensie privată și o asigurare de viață
2. Cum te poți proteja din punct de vedere financiar împotriva evenimentelor nedorite ce pot surveni în viață și deasemenea cum poți sa-ți protejezi bunurile de valoare
Cele mai uzuale produse de asigurare:
a) Asigurările de viață – ce este o asigurare de viață, utilitatea ei, tipuri de asigurări, ce îți oferă pachetul de bază și clauzele suplimentare pe care le poți atașa
b) Asigurările de sănătate – ce reprezintă ele, servicii medicale ce pot fi accesate, variante de pachete de asigurare în funcție de nevoile tale și de suma de bani pe care dorești sa o aloci pentru sănătatea ta
c) Asigurările de călătorie – avantajul unei asigurări de călătorie, evenimente asigurate atunci cand călătorești în afara țării
d) Asigurarea locuinței, asigurarea auto (RCA si Casco), asigurarea de răspundere civilă, etc.
Durata cursului: cursul se desfașoară pe durata unei zile, de la ora 09.00 la ora 17.00.
Valoarea cursului: 480 lei / persoană. În ea sunt incluse: participarea la training, materialele necesare și un coffee-break.
Discounturi:
1) Pentru membrii clubului de dezvoltare personală se acordă un discount de 100 lei, suma fiind de 380 lei / persoană.
2) Pentru grupuri de minim 5 persoane se pot acorda reduceri în funcție de mărimea grupului. Pentru aceasta, vă rugăm sa ne contactați pe e-mail sau telefonic și vom corela pentru d-voastră prețul în funcție de numărul de participanți.
3) Pentru grupuri de elevi sau studenți se pot acorda reduceri substanțiale.
Certificat de participare: la finalul cursului, firma Training One vă va acorda un certificat de participare. El atestă prezența d-voastra la cursul de educație financiară și poate să constituie un atu important în CV.
Pentru mai multe informații vă rugăm să ne contactați telefonic sau pe e-mail.